De Syv Søstre

De Syv Søstre. Botnkrona er borte i skyene
De Syv Søstre. Botnkrona er borte i skyene Foto: Kai G. Simonsen

I følge sagnet ble både De Syv Søstre ved Sandnessjøen og en rekke andre av Helgelandskysten og Nord-Trøndelags karakteristiske landskapsformasjoner skap i løpet av en vilter natt.

Sør for Sandnessjøen, langs østsiden av øya Alsten, ligger fjellrekken De Syv Søstre. Høyest er Botnkrona i nord(1072 moh.) og mot sør følger Grytfoten (1019 moh.), Skjærdingen (1037 moh.), Tvillingene (945 og 980 moh.), Kvasstinden (1010 moh.) og Breitind (910 moh.)

I 2017 var det over 11 000 personer som skrev seg inn på toppene.  Å bestige alle toppene på en og samme tur er krevende. Du må over 3525 høydemeter fordelt på nesten 26 km. Det vanligste er å begynne med Breitind i sør. Da gjør du unna de fleste høydemeterne i starten av turen.

Sandnessjøen og Omegn Turistforening, som har merket rutene opp til alle toppene, har også utarbeidet rutekart. Dette kan kjøpes på turistinformasjonen i Sandnessjøen. Hvis du bare er ute etter et vanlig kart, kan du laste ned et i målestokk 1:25 000 her. Kartet er laget slik at det kan skrives ut i A4 format.

UT.no finner dere en mer detaljert beskrivelse av turen samt muligheten for å laste ned spor til GPS'n.

DIPLOMER

Sandnessjøen og Omegn Turistforening selger også diplomer for de som har besteget alle søstrene på en og samme tur. Hvis man ønsker en slik, kan man fylle ut skjemaet under. Diplomene koster kr 150,- og betalingsopplysninger sendes sammen med diplomene. Betaling skal altså ikke skje før diplomene er mottatt.

Vi har dessverre ikke kapasitet til å sende ut diplomene fortløpende. Vi samler opp gjennom sesongen og prøver å få sendt de ut før jul.

Trykk på knappene under for å få en beskrivelse av hver tur