En anderledes 17. mai

Uka før 17. mai begynte vi å diskutere i heimen om hva vi skulle gjøre på den store dagen. Siden vi begge er innflyttere og ungene ikke lenger er interessert i å gå i tog, vurderte vi andre alternativer. Tanken om en fjelltur begynte å sige inn, men hvor skulle vi gå? Heldigvis finnes det gode plasser man kan hente inspirasjon. UT.no og turkarthelgeland.no kom raskt opp i nettleseren og vi begynte å se gjennom aktuelle turer i nærområdet. 16. mai blei valget tatt. Vi bestemte oss for Borgen i Bardal med tilhørende topptur opp til Veten.

17. mai kom med alle variasjoner av årstider du kan tenke deg. Sol, regn, hagel, vind og vindstille. Vi kom oss ut av huset i 12 tiden og siden det tross alt er nasjonaldagen stoppet vi på vegen for å kjøpe is. Vi skilte oss nok litt ut når vi troppet opp på Shell i Sandnessjøen ikledd fjellklær. Det var nok ikke mange andre enn betjeningen og oss som ikke hadde på seg dress eller bunad.

Parkeringen i Bardalen hvor turen starter
Parkeringen i Bardalen hvor turen starter Foto: Espen Røed Dahl

I det vi kjører ut av Sandnessjøen skinner sola og vi er helt overbevist om at dette er været vi skal få på turen. Det er ikke en uværssky å se og jeg er sikker på at det er noen som sier "vi får som vi fortjener". Kanskje ikke det lureste en sier før turen har startet. I det vi passerer Leland svartner det til og før vi har kommet til avkjøringen mot Mosjøen er det snø i lufta. Vi finner enkelt parkeringen og det siste av bekledning blir kledd på. Turen er i gang.

Foto: Espen Røed Dahl

Vi går ca. 200 meter langs hovedvegen før vi svinger over på stien opp mot Borgen. Det er et stort fint skilt og ei lita bru over grøfta, så det er ingen tvil om hvor du skal gå. På vei oppover åssiden var det et frodig landskap dominert av hvitveis og bjørkeskog. Det var nesten så en østlending kunne føle seg litt hjemme.

Første del av turen, opp til Borgen, er på ca. 1 km. Det er en forholdsvis bratt stigning så varmen kommer fort i kroppen. På tur opp lysner det og sola titter frem. I det vi kommer opp er det nesten sommer og det åpner seg en fantastisk utsikt.

Borgen i Bardal
Borgen i Bardal Foto: Espen Røed Dahl
Foto: Espen Røed Dahl

Etter en liten stopp og inspeksjon på Borgen, fortsetter vi turen videre mot Veten. Det går ikke lang tid før vi er ferdig med skogen og vi kommer gradvis over i myr og fjellterreng samtidig som det slaker ut. Høyere opp kommer vi på områder hvor snøen enda ikke har sluppet taket. Alva, vår 12 uker gamle hund, syntes dette er kjempestas og det er bare så vidt vi klarer å få henne med videre. Det er derimot ikke manko på snø lenger opp. Her er det fremdeles vinter og været har snudd igjen! Vinden har økt betydelig og det har begynt å snø.

Vi måtte søke ly bak en stein
Vi måtte søke ly bak en stein Foto: Espen Røed Dahl

Det begynner egentlig å bli en ganske ubehagelig tur, snø og hagl pisker i ansiktet. Det blir familieråd bak første stein, vi snur. Det er ikke akkurat det været vi håpet på når vi pakket med oss kakao og kvikk lunsj som skulle nytes på toppen. Vi får heller stoppe på Borgen igjen og nyte det innendørs.

Turen ned til Borgen går ganske raskt og vi benker oss ned inne i steinbua som Lars Enga påbegynte i 1928 og brukte 4 år på å fullføre. Kakaoen og kvikk lunsjen nytes og vi starter på turen ned til bilen igjen.

Borgen
Borgen Foto: Espen Røed Dahl
Foto: Espen Røed Dahl

Vi var alle enige i at det hadde vært en fin 17. mai feiring.                

Skrevet av Espen Dahl-Mortensen 17. mai 2016